بین الملل تابناک: مذاکرات هستهای میان ایران و گروه ۴+۱ وارد روزهای پایانی و سرنوشت ساز خود شده است و در حالی که برخی منابع خبری، از شکست قریب الوقوع مذاکرات سخن میگویند، برخی دیگر معتقدند تلاشها برای احیای برجام ادامه دارد و شانس توافق بیشتر از عدم توافق است.
امروز (پنجشنبه) ۱۹ اسفند ماه رایزنیها در وین در جریان است. بر همین اساس، علی باقری مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و انریکه مورا هماهنگکننده اروپایی گفتوگوها اکنون در حال گفتوگوی دوجانبه در هتل کوبورگ شهر وین هستند.
باقری و مورا پیش از ظهر امروز نیز دیدار دوجانبهای داشتند. لازم به ذکر است تماسها و رایزنیهای با سایر هیأتها نیز ادامه دارد.
سخنگوی کاخ سفید با بیان اینکه مدتی است به توافق نزدیک شده ایم، گفت که پایان مذاکرات همیشه سخت و چالش برانگیز است.
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید این مطلب را روز پنجشنبه در نشستی با خبرنگاران در پاسخ به سوالی بیان کرد که از او نظر کاخ سفید در مورد اظهارات فرانسه مبنی بر اینکه فرصت رسیدن به توافق هسته با ایران رو به اتمام است، پرسیده شد.
این مقام دولت دموکرات جو بایدن افزود، ما مدتی و چند هفته ای است به توافق نزدیک شده ایم.
سخنگوی کاخ سفید تاکید کرد: پایان مذاکرات همیشه سخت و چالش برانگیز است. بنابراین من این ارزیابی را انجام نمی دهم.
جن ساکی تصریح کرد ما به این گفتگوهای دیپلماتیک ادامه می دهیم و به نفع همه ما است که در پای میز مذاکره باقی بمانیم.
خبرگزاری فرانسه به نقل از «آنه کلر لجندر» سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور گفته بود: توافق هستهای با ایران «بسیار نزدیک» است و تاخیر در مذاکرات باعث میشود تا توافق برای احیای برجام به خطر بیفتد.
وی افزود: ما به توافق بسیار نزدیک هستیم و ضروری است تا زمانی که هنوز میتوانیم، مذاکرات را به نتیجه برسانیم.
وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه پس از دیدار آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور با امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه در پاریس اعلام کرد که پاریس و واشنگتن اتفاق نظر دارند تا به همکاری نزدیک در جهت رسیدن به یک توافق مرتبط با مذاکرات هسته ای ادامه دهند.
اظهارات مقامات غربی به ویژه آمریکا درباره مذاکرات وین در حالی است که یک منبع آگاه نزدیک به مذاکرات وین به ایرنا گفته است: گفتگوهای وین به دلیل ابتکارعمل ها و حسن نیت ایران طی چند هفته گذشته پیشرفت های قابل توجهی را داشته است. توافق ایران و آژانس برای ترسیم نقشه راه مشترک به منظور حل موضوعات باقیمانده شاهد این مدعاست.
به گفته این منبع در نقطه مقابل تیم امریکایی با کندی در تصمیم گیری سیاسی، روند دستیابی به یک توافق خوب را معطل کرده است. تیم آمریکایی در وین نیز منتظر دریافت دستورالعمل های لازم در خصوص موضوعات باقیمانده است. توافق در وین امروز بیش از هر چیزی نیازمند جواب امریکا به پیشنهادی مطرح شده در مذاکرات است.
رئیسجمهوری روسیه اعلام کرد که واشنگتن با وجود اعمال تحریمهای غیرقانونی علیه ایران و ونزوئلا، اکنون برای حل مشکلات خود با این دو کشور تلاش میکند.
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه امروز پنجشنبه در سخنانی اعلام کرد که صادرات نفت روسیه به آمریکا بیشتر از ۲ درصد صادرات ما نیست.
رئیس جمهور پوتین با بیان اینکه ما به تامین انرژی اروپا بر اساس توافقات ادامه میدهیم، افزود: من به کشورهای غیردوست میگویم که ما به تعهدات خود در زمینه انرژی پایبند هستیم.
پوتین تحریمها علیه روسیه را غیرقانونی خواند و تصریح کرد: کشورهای غربی مردم خود را فریب میدهند. غرب در تلاش است تا ما را مسؤول افزایش قیمت انرژی بداند.
وی تأکید کرد، واشنگتن با وجود اعمال تحریمهای غیرقانونی علیه ایران و ونزوئلا، اکنون برای حل مشکلات خود با این دو کشور تلاش میکند.
رئیس جمهوری روسیه گفت که روسیه صادرات انرژی خود را حتی از طریق اوکراین حفظ میکند.
پوتین گفت: غرب در حال جنگ اقتصادی با کشور ما است و ما برای مقابله با آن اقداماتی انجام خواهیم داد.
رئیس جمهوری روسیه در جلسه دولتی، گفت که رشد قیمت در انرژی در غرب، به دلیل محاسبات بیجای آنها است.
پوتین گفت: "قیمت در آنجا (اروپا) در حال رشد است؛ اما نه به تقصیر ما. این نتیجه محاسبات اشتباه آنها است. ما مقصر نیستیم."
پوتین با بیان اینکه آمریکا بخاطر بحران انرژی، حاضر به توافق با ایران به هر قیمت است، افزود: آنها حاضرند تا با ایران و ونزئوئلا به صلح برسند و فورا تمام اسناد را امضا کنند.
یک مقام ارشد آمریکایی در مصاحبه با آکسیوس:
بزرگترین شکاف باقیمانده بر سر درخواست ایران مبنی بر حذف سپاه از فهرست تروریستی است.
ایالات متحده از حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به طور کامل خودداری کرده است.
گروهی از قانونگذاران مجلس نمایندگان آمریکا با نگارش نامهای به جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا گفتهاند که از توافق هستهای جدید با ایران حمایت نمیکنند. ۱۲ قانونگذار دموکرات و ۹ قانونگذار جمهوریخواه در این نامه نوشتهاند حمایت از توافق فعلی را دشوار میدانند.
در بخشی از این نامه که به رویت رسانه صهیونیستی جوئیساینسایدر رسیده آمده است: «بر اساس آنچه در حال حاضر میدانیم، حمایت از توافق با روالی که در حال حاضر مورد بحث قرار دارد دشوار است.»
قانونگذاران آمریکایی از احتمال حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست ادعایی وزارت خارجه آمریکا موسوم به «سازمانهای تروریستی خارجی» به عنوان بخشی از توافق احتمالی برای بازگشت آمریکا به برجام ابراز نگرانی کردهاند.
آنها نوشتهاند چنین اقدامی با وعده «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در جلسه کنگره مبنی بر اینکه دولت بایدن برای بازگشت به برجام تحریمهای «تروریستی» علیه ایران را رفع نخواهد کرد، مغایرت دارد.
۲۱ قانونگذار آمریکایی خواستار آن شدهاند که دولت بایدن ظرف یک هفته آینده یک جلسه توضیحی درباره مذاکرات رفع تحریمها در وین برگزار کند و به سوالات نمایندههای کنگره در خصوص توافق احتمالی با ایران پاسخ دهد.
گفتگوی حسین امیرعبداللهیان و جوزپ بورل
در تماس تلفنی جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده ارشد مذاکرات وین و حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان، آخرین نتایج و روند مذاکرات وین برای لغو تحریم ها و همچنین برخی مسائل بین المللی مورد اهتمام مشترک از جمله بحران اوکراین مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده ارشد مذاکرات وین در این گفت و گوی تلفنی اظهار داشت: مذاکرات وین در نقطه حساسی قرار دارد و اکنون آمریکا و ایران در تبادل پیام ها باید انعطاف پذیری بیشتری از خود نشان دهند و تلاش کنند بر محدودیت زمانی غلبه کنند.
بورل افزود: موضوع تضمین اقتصادی برای شما مهم است و ما از تحقق آن حمایت می کنیم. ما و شما به تلاش های خود برای رسیدن به توافق ادامه خواهیم داد زیرا مسیر طولانی را طی کرده ایم.
وی اضافه کرد: شما ایرانی ها مذاکره کننده سخت و توانمندی هستید.
وزیر امور خارجه نیز در این گفتگوی تلفنی از اهتمام و تلاش هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مذاکرات وین و پیشرفت های حاصله قدردانی کرد و افزود: اگر واقع بینی بر رفتار همه طرفها حاکم باشد، همچنان به نقطه وصول توافق خوب و قوی نزدیک هستیم.
وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: طرح برخی درخواست های جدید از سوی آمریکا هیچ گونه توجیه منطقی نداشته و با مواضع این کشور در مورد دستیابی سریع به توافق در تناقض می باشد.
امیرعبداللهیان افزود: موضوعات اصلی و لغو موثر تحریم ها نباید تحت تاثیر زیاده خواهی طرف آمریکایی قرار گیرد.
وزیر امور خارجه کشورمان اظهار داشت : آمریکا نمی تواند به بهانه فشار افکار عمومی کشورش، هر روز حرف جدید و متفاوتی را از طریق هماهنگ کننده به ما منتقل کند. اگر طرف آمریکایی مشکل افکار عمومی را دارد ، باید بگویم ما هم مشکل افکار عمومی را در ایران داریم. آنها با حساسیت و با دقت بالایی تحولات را رصد می کنند و از دولت پاسخگویی و رفع موثر تحریم ها و حفظ توان بالای هسته ای صلح آمیز را مطالبه می کنند.
امیرعبداللهیان بویژه تاکید کرد: برخی مباحث که مرتبط با قهرمانان ملی ماست قابل مذاکره نیست.
وزیر امور خارجه ایران در بخش دیگری از این گفتگو با تشریح موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال بحران اوکراین تاکید کرد: معتقدیم ضمن توجه به منشور ملل متحد، ریشه های اصلی بروز این بحران باید مورد توجه قرار گیرد، تا ثبات و امنیت پایدار در این منطقه از طریق توقف جنگ و تمرکز بر راه حل سیاسی برقرار شود.
استقبال چین از توافق ایران و آژانس
«وانگ چانگ» رایزن نمایندگی چین در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد که چین از «نقشه راه توافق شده بین ایران و آژانس استقبال میکند».
منابع رسانهای در چین از قبیل خبرگزاری «شینهوا» از صحبتهای نماینده این کشور در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با موضوع ایران و سفر اخیر رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران خبر دادند.
«وانگ چانگ» در این نشست اعلام کرد که چین از «نقشه راه مورد توافق اخیر ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حل و فصل مسائل پادمانی استقبال و از دو طرف در حل و فصل اختلافات از طریق ادامه گفتوگو حمایت میکند».
این مقام دولت چین در نشست شورای حکام از رویکرد سازنده ایران در تعامل با آژانس بینالمللی انژی اتمی استقبال کرد. به گفته او، چین از این موضوع که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه فعالیتهای راستیآزمایی و نظارتی خود در ایران در راستای اصول عینیت، بیطرفی و با رعایت دقیق دستورات خود حمایت میکند.
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی صبح امروز (پنجشنبه) ۱۹ اسفند ماه در توئیتی درباره مذاکرات جاری در وین نوشت: شیوه مواجهه آمریکا با پیشنهادات اصولی ایران، طرح پیشنهادات غیرقابل قبول و اصرار بر توافق سریع با طرح بهانههای واهی، نشان میدهد که آمریکا ارادهای برای توافق قوی و قابل دفاع برای طرفین ندارد.
وی افزود: مذاکرات وین بدون اتخاذ تصمیم سیاسی توسط آمریکا هر ساعت پیچیدهتر از قبل میشود.